Gesloten Bronsysteem Warmtepomp

Een gesloten bronsysteem werkt door middel van circulatie. Gesloten leidingen worden diep in de grond aangebracht. Door deze leidingen circuleert een milieuvriendelijke vloeistof (water/antivriesmengsel), welke de warmte van de aarde opneemt en transporteert naar de warmtepomp. De warmtepomp zorgt ervoor dat de aardwarmte wordt doorgegeven aan uw verwarmingssysteem.

Bij een gesloten bronsysteem worden er verschillende verticale bodemwarmtewisselaars in de bodem gebracht tussen de ca. 50 en 100 meter diep. Het aantal is afhankelijk van de capaciteit van de warmtepomp en de bodemopbouw. Door deze verticale bodemwarmtewisselaars circuleert een antivries/watermengsel wat onderweg de warmte van de bodem opneemt en transporteert naar de warmtepompinstallatie.

Voordat met boren kan worden begonnen, dient er een bodemonderzoek uitgevoerd te worden. Het bronboringsbedrijf maakt gebruik van een eigen en/of centrale database, zodat de juiste bodemgegevens te allen tijde kunnen worden opgevraagd. Hierdoor kan exact worden nagegaan wat de bodem te bieden heeft. Voor deze gegevens kan worden ingelogd bij TNO om de bodemgegevens op te vragen, indien deze niet in onze eigen database voorkomen.

Na het plaatsen van de verticale aardsondes en het aanvullen van de boorschachten, worden de sondes aangesloten op het horizontale leidingwerk. Deze leidingen worden vervolgens bijv. bijeengebracht op een verdeelstuk. Met een gedegen afwerking van deze bronnen kan een goede werking van de warmtepompinstallatie, dus ook de aardwarmte, worden gegarandeerd.

In de zomer kan het aardwarmtesysteem passief (zonder tussenkomst van de warmtepomp) het gebouw koelen. Dit is niet alleen een zeer voordelige manier om te koelen, maar is ook gunstig voor de EPC berekening van het gebouw.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op: http://www.bronboringenter.nl/.

Bekijk brochures

Meer weten?

Neem contact op

Foto's