Wonen

Artikel Seahorse Hengelo in 'Bouwen in het Oosten'

02 2064 1 vanwonen seahorse woolderlanen hengeloi - FH Loohuis

Bouwen in het Oosten - editie 09 2021

"Seahorse brengt een prettige vorm van bouwcontinuïteit met zich mee"

In november 2018 werd Arjan Loohuis door Maarten Droste benaderd om zich te verdiepen in de duurzaamheidsambitie die VanWonen er op nahield met betrekking tot de nieuwbouw van Seahorse. Volgens de eigenaar van Installatiebedrijf FH Loohuis lag de lat hoog ten aanzien van de EPC-waarde en het gebruik van hoogwaardige materialen: "We hebben echt onze nek uitgestoken om binnen budget, de gestelde doelen na te streven. Dat was een uitdaging op zich, maar de moeite waard. We zijn zeer content met deze opdracht. Verspreid over drie jaar brengt het een prettige vorm van bouwcontinuïteit met zich mee."

Droste Bouwgroep behoort al jaren tot de vaste relaties van Installatiebedrijf FH Loohuis. Arjan Loohuis: "Onze samenwerking is ontstaan toen wij Lammerink-Vroonk Installatie in Albergen overnamen. Jan Droste, destijds directeur van de Bouwgroep, was een vaste klant en week niet uit toen onze naam aan het bedrijf werd verbonden. Deze relatie heeft zich voortgezet, ook toen Maarten Droste de zaak overnam. We werken veel samen. Uiteraard betekent dit niet dat elk project vanzelfsprekend opdracht wordt. Droste Bouwgroep bepaalt over het algemeen de plannen, wij trachten daar vervolgens zoveel mogelijk in mee te gaan. Dit houdt serieus voorwerk in, waarbij geld, kwaliteit en leveringsvoorwaarden een grote rol spreken. De nieuwbouw van Seahorse is daar een toonaangevend voorbeeld van. We hebben in de voorbereidende fase diverse berekeningen gemaakt waarin we ook uitweken naar alternatieven. Uiteindelijk kwam daar een passend voorstel uit waarin alle partijen zich konden vinden.


Optimaal binnenklimaat

Volgens VanWonen en Droste Bouwgroep is dit project een absolute duurzaamheidsvoorloper in Twente. Arjan Loohuis: "Dat kunnen wij als totaalinstallateur alleen maar beamen. We hebben qua omvang veel vergelijkbare projecten gerealiseerd, maar qua duurzaamheid spant Seahorse de kroon. Alle woningen worden gasloos en standaard energieneutraal. 82 Woningen krijgen bovendien het predicaat nul-op-de-meter. We passen een bodemwarmtepomp toe en zonnepanelen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een stevig isolatiepakket en een geavanceerd warmte-terug-win ventilatiesysteem waardoor een optimaal binnenklimaat wordt gerealiseerd."


Grote variatie

Dagelijks zijn er acht tot twaalf monteurs van Loohuis werkzaam op dit project. Volgens Arjan bewegen zijn specialisten uitstekend mee in de bouwkundige voortgang: "Niettemin is het wel van belang dat er goed wordt gecommuniceerd. Dat heeft voornamelijk te maken met de grote variatie aan woningen en de verschillende overgangsfases. De afronding van een serie woningen en de opstart van de volgende lopen soms parallel. Op zich hoeft dat geen stagnatie op te leveren, mits de urgentie in goed overleg wordt bepaald. Tot nu toe lopen de zaken prima volgens planning. En ook wat betreft de verdere ontwikkeling van dit project voorzie ik, zeker met dit bouwteam, eigenlijk geen problemen."


Toekomst en energie

Met het oog op de toekomst en de discussie omtrent de energietransitie valt er volgens Arjan Loohuis de komende dertig jaar veel te halen: "Het hele klimaatakkoord loopt ver voor op de praktijk. Er wordt veel geroepen, maar de gestelde doelen moeten wel aan de achterkant gefaciliteerd worden en uitvoerbaar blijven. Daar wordt in mijn optiek teveel aan voorbij gelopen. Eén ding is wel duidelijk; voor de moderne installateur liggen er veel uitdagingen aan ten grondslag. Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet en doen onze uiterste best om er in mee te bewegen."


Lees hier het volledige artikel: https://onlinetouch.nl/gfuitgevers/biho-2021-9

02 2064 1 vanwonen seahorse woolderlanen hengeloi - FH Loohuis
01shed in oude fabriek 24 tm 27 - FH Loohuis
03rij en hoek bwnr 80 tm 83 - FH Loohuis
04rij en hoek bwnr 1 tm 5 - FH Loohuis
05tweekapper dwarskap - FH Loohuis
06tweekapper langskap - FH Loohuis
07tweekapper zadeldak - FH Loohuis
08hybride op levensloopwoningen 17 tm 23 - FH Loohuis
09 2064 1 vanwonen seahorse woolderlanen hengeloi 2 - FH Loohuis

Werken bij F.H. Loohuis

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde vakmensen en professionals! Werken bij F.H. Loohuis betekent werken bij een unieke werkgever, met volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Een organisatie waar jij écht het verschil kan maken.

Bekijk vacatures
werkenbij
Foto Peter Geerds - FH Loohuis