Wij Techniek: familiebedrijven in de techniek in beeld

SK Boek Saasveld WT 01 - FH Loohuis

Wij Techniek bestond afgelopen jaar 50 jaar! Daarom presenteren zij het prachtige boek “Van waterpomp tot warmtepomp”. Het boek zet tien familiebedrijven in de installatiebranche, waaronder Installatiebedrijf FH Loohuis BV, in de spotlight. Ze vertellen over hun historie, drijfveren, innovatiekracht en maatschappelijke relevantie.


Bescheiden met impact: familiebedrijven in de techniek in beeld

Op 14 december overhandigde Sven Asijee (directeur van Wij Techniek) het boek Van waterpomp tot warmtepomp aan de voorzitter van de SER Mariëtte Hamer. Het boek – geschreven door Wilfried Scholten – schetst een krachtig beeld van de familiebedrijven in de techniek. In het boek komen ondernemers aan het woord met hart voor de zaak en randvoorwaardelijk voor de energietransitie. Het boek verschijnt ter gelegenheid van 50 jaar Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche.

Van oudsher zijn familiebedrijven toonaangevend in de techniek. Naast winst maken staan ook andere waarden centraal, zoals maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Het boek schetst tien portretten van familiebedrijven met aandacht voor hun historie, drijfveren, innovatiekracht en maatschappelijke relevantie. Terwijl de politiek worstelt met de klimaatdoelstellingen, wordt in veel familiebedrijven al veel langer creatief gewerkt aan technische oplossingen. Asijee: “Het is daarom logisch dat we met ons vijftig jaar bestaan juist deze bedrijven in de spotlight willen zetten. Omdat zij de techniek tot een mooie sector maken om te werken. Omdat zij innovatie, techniek en passie weten te verenigen met de menselijke maat.”


Ruggengraat

Mariëtte Hamer is blij met dit nieuwe boek: “Wat we soms vergeten is dat 60% van de bedrijven in Nederland een familiebedrijf is. En familiebedrijven laten in tijden van crisis zien flexibel en betrouwbaar te zijn. Zij vormen de ruggengraat van de Nederlandse economie, maar in dit geval ook van de noodzakelijke energietransitie waar we voor staan. Vaak hebben familiebedrijven een lange geschiedenis met een maatschappelijk belang voor de regio. Generaties hebben er gewerkt en die verantwoordelijkheid naar de mensen toe voelt zo’n bedrijf ook sterk. Het vertelt een verhaal dat gehoord mag worden. En dat is wat in dit boek gebeurt.”


Onderschat

De familiebedrijven spelen ook in de gemeente en de regio een cruciale rol. Als werkgever én in het maatschappelijk leven. Het zijn bedrijven met loyale medewerkers die veelal lange dienstverbanden hebben. Die kracht en maatschappelijke relevantie worden echter nog te vaak onderschat. Sven Asijee: “In familiebedrijven spreekt niemand over winst en bonussen voor de top. Het gaat om de continuïteit en om het welzijn van medewerkers. Het team voelt als een familie en dat betekent dat medewerkers zich erkend voelen en zich kunnen blijven ontwikkelen. Dat is de kracht van het familiebedrijf.”


Bescheiden

Bescheidenheid en no-nonsense instelling maakt dat de ondernemers ‘gewoon’ hun werk doen. Niet teveel gedoe, gewoon recht door zee. Asijee vindt dat jammer: “Het zijn topbedrijven met een enorme technische kennis en innovatieve projecten. Ik ben verrast wat familiebedrijven voor elkaar krijgen, maar ook wat hun rol lokaal is. Maar het zijn vooral vaak bescheiden ondernemers die doen en niet praten. Dat is jammer. Het is de hoogste tijd om de bescheidenheid van zich af te schudden.” Het boek Van waterpomp naar warmtepomp slaagt hierin.


Het boek is te koop in de (online) boekhandel.


Over Wij Techniek

Wij Techniek is het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Ze motiveren alle vakmensen in onze branche om hun talent en kennis optimaal te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstbestendige leefomgeving. Van engineer tot monteur, van werkvoorbereider tot uitvoerder, van HR-adviseur tot magazijnmedewerker en van leerling tot ondernemer en directeur. Ze zijn een samenwerkingsverband van de vakbonden CNV Vakmensen, De Unie en FNV metaal en de werkgeversorganisaties NVKL en Techniek Nederland.

Werken bij F.H. Loohuis

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde vakmensen en professionals! Werken bij F.H. Loohuis betekent werken bij een unieke werkgever, met volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Een organisatie waar jij écht het verschil kan maken.

Bekijk vacatures
werkenbij
Werkenbij - FH Loohuis