Wonen

Radiatoren en convectoren

CWP 2343 20171005 31 mm - FH Loohuis

Wanneer u op zoek bent naar een efficiënte manier om uw woning te verwarmen, kunt u kiezen voor radiatoren of convectoren. Maar hoe werken deze toestellen? En wat is het verschil tussen een klassieke radiator en een convector? Wij leggen u het onderscheid tussen beide verwarmingselementen uit.

Wat is het verschil tussen een radiator en een convector?
Een radiator en convector verschillen vooral in de manier waarop ze warmte afgeven. Een ruimte kan op twee wijzen verwarmd worden, door stralingswarmte of door convectiewarmte. Beide types verwarming maken gebruik van deze twee soorten warmte, maar in verschillende verschillende verhoudingen.

Stralingswarmte
Een radiator maakt hoofdzakelijk gebruik van stralingswarmte. Daarbij worden horizontale warmtegolven geproduceerd. Warm water wordt door de buizen van de radiator gestuurd, waardoor de omgeving verwarmd wordt. De meeste mensen vinden deze directe manier van verwarmen aangenamer dan de indirecte. Bij eenzelfde luchttemperatuur geniet je bovendien een warmer gevoel met radiatoren, dan met convectoren.

Convectiewarmte
Om convectiewarmte te produceren, zuigt een convector onderaan koude lucht aan. Deze lucht wordt vervolgens opgewarmd door het inwendige verwarmingselement. Daarna treedt er een circulatie van warme lucht in werking. De warme lucht stijgt op, koelt weer af en wordt opnieuw aangezogen door de convector. Deze indirecte manier van verwarmen zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de kamer.

Overweegt u om radiatoren of convectoren aan te schaffen? Wij helpen u graag verder!

Werken bij F.H. Loohuis

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde vakmensen en professionals! Werken bij F.H. Loohuis betekent werken bij een unieke werkgever, met volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Een organisatie waar jij écht het verschil kan maken.

Bekijk vacatures
werkenbij
Foto Henk Jan Zwiggelaar - FH Loohuis