Wonen

Waterontharding

Shutterstock 1046584624 - FH Loohuis

Een waterontharder is een apparaat waarmee de hardheid van water verminderd kan worden. Hard water kan schadelijk zijn voor apparatuur die is voorzien van een verwarmingselement, zoals een koffiezetapparaat, vaatwasser of wasmachine. Ook is het voorkomen van kalkaanslag een veelvoorkomende reden voor de aanschaf van een waterontharder.

Hoe werkt een waterontharder?

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse hardheid of dh (oftewel °D). De dh van het water wordt bepaald door de in het water aanwezige calcium- en magnesiumionen. De waterontharder verwijdert of verlaagt de concentratie calcium- en magnesiumionen in het water, waardoor de dh verdwijnt of lager wordt en het water zacht of minder hard is. De meest gangbare modellen waterontharders gebruiken een stof, zoals ionenwisselaarhars, die de ionen chemisch aan zich bindt door deze te vervangen door een andere stof zoals natrium. Het water dat uit de waterontharder stroomt, is hierdoor zachter dan het water dat erin ging.

Na verloop van tijd raken de harsbolletjes verzadigd en moet de waterontharder gereinigd worden met spoelwater en zout. Bij moderne waterontharders verloopt dit proces - genaamd 'regenereren' - automatisch. Tijdens het regenereren vloeien zowel het spoelwater als het zout terug naar het riool, zonder in contact te komen met de leiding die in verbinding staat met de kraan.

Werken bij F.H. Loohuis

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde vakmensen en professionals! Werken bij F.H. Loohuis betekent werken bij een unieke werkgever, met volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Een organisatie waar jij écht het verschil kan maken.

Bekijk vacatures
werkenbij
Foto Peter Geerds - FH Loohuis